Tuesday, December 30, 2008

Μακάβρια ευρήματα



Λέτε να το ξεκοκάλισε η λευκοσουσουράδα...;

Αν δεν καταλάβατε τι είναι μπροστά από τη λευκοσουσουράδα, ορίστε ένα κρανίο γάτας. Δεν ξέρω πως βρέθηκε εκεί (Άλσος Συκεών).

Wednesday, December 24, 2008

Δημοτικό Άλσος Συκεών


Λευκοσουσουράδα (Motacilla alba)


Αρσενικός σπίνος (Fringilla coelebs)

Χαβαρόνι (Corvus frugilegus), ένας ακόμη χειμερινός επισκέπτης της πόλης


Το Δημοτικό Άλσος Συκεών, καθώς γειτνιάζει στενά με το Σέιχ-Σου εμφανίζει αρκετά διαφορετικά είδη πουλιών, κυρίως μικρόπουλα (συνολικά 40 είδη σε 7 εξορμήσεις). Δυστυχώς, η αξία του αυτή δεν είναι αναγνωρισμένη, ιδίως από τους κατοίκους που όταν παραξενευμένοι από τα κιάλια και τη φωτογραφική μηχανή μας ρωτάνε τι κάνουμε και τους λέμε πως φωτογραφίζουμε πουλιά λένε: "δεν έχει πουλιά εδώ, μόνο καρακάξες". Συνήθως ο χώρος χρησιμοποιείται για να βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα όσοι μένουν εκεί κοντά, αν και το άλσος αξίζει κάτι παραπάνω.

Ας περάσουμε όμως και στα καλά. Τώρα που είναι χειμώνας κατεβαίνουν λόγω του κρύο πολλά μικρόπουλα και σου δίνουν και ευκαιρίες φωτογράφισης. Οι σπίνοι είναι αμέτρητοι, ενώ δε λείπουν και οι παρατηρήσεις αρπακτικών (γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα, ξεφτέρια αλλά και πετρίτες).

Saturday, December 13, 2008

Ευχάριστη έκπληξη




Σήμερα κατέβηκα προς την παραλία για να φωτογραφίσω μαυροβουτηχτάρια, αν και ο καιρός δεν ήταν ιδανικός. Δυστυχώς, δεν μου κάναν την χάρη να βγουν προς τα έξω ώστε να μπορέσω να τα φωτογραφίσω. Έτσι, κατέληξα στο λιμάνι να φωτογραφίσω κανέναν γλάρο. Για καλή μου τύχη, μαζί με τους γλάρους κυκλοφορούσε και ένα λαμπροβούτι (Gavia arctica), που μου έδωσε την ευκαιρία για λίγα κοντινά καρέ. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε. Λίγα λεπτά αργότερα το ακολούθησαν και οι καστανοκέφαλοι γλάροι. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι δεν το άφηναν πραγματικά στην ησυχία του, αλλά βουτούσαν συνέχεια δίπλα του (δείτε εικόνα 2). Ξέρει κανείς για ποιο λόγο το κάναν αυτό? Γιατί κατάλαβαν ότι το λαμπροβούτι είχε βρει φαγητό ή απλά για να το διώξουν?

Friday, December 12, 2008

Χορευτικές φιγούρες

Καστανοκέφαλος γλάρος (Larus ridibundus) προσεγγίζοντας τη θάλασσα

Έτοιμος να αρπάξει τη λεία

Απογειώνεται θριαμβευτής (η φωτογραφία αυτή δεν είναι από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από το Πόρτο Λάγος)


Οι γλάροι αποτελούν γενικώς ένα κοινό θέαμα, ειδικά σε πόλεις που έχουν λιμάνια. Έτσι, με μία βόλτα στο λιμάνι της Θεσσαλονικής θα μπορέσετε να τους πετύχετε την ώρα που ψαρεύουν. Στις συνεχείς "βουτιές" προς τη θάλασσα και εν συνεχεία επανόδους στους αιθέρες εκτελούν περίτεχνες κινήσεις οι οποίες αν αποτυπωθούν στιγμιαία μπορεί να μας δώσουν την εντύπωση χορευτικών φιγούρων.

Friday, December 5, 2008

Κορμοράνοι - Phalacrocorax carbo



Η αρχή μιας αποτυχημένης προσπάθειας για να σταθεί στη σημαδούρα, πιθανώς για να στεγνώσει τα φτερά του


Χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο κολυμπούν οι κορμοράνοι, με το εκπληκτικό πράσινο μάτι να ξεχωρίζει!


Με μια βόλτα στην παραλία της πόλης μας σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε κορμοράνους (Phalacrocorax carbo). Συχνά, κάνουν βουτιές στο νερό ψάχνοντας για τροφή, και έτσι με λίγη υπομονή ακόμα πιθανώς να τους δείτε να βγαίνουν στην επιφάνεια με ένα ψάρι στο στόμα.

Επειδή όμως αυτά τα πουλιά έχουν αποκτήσει μία ευρεία εξάπλωση, συχνά είναι σε "μάχη" με τους ψαράδες, οι οποίοι επικαλούνται ότι τους τρώνε το απόθεμα. Για ένα παλαιότερο σχετικό άρθρο δείτε εδώ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails